SINAV STRESİ YAŞAYAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BİRİMİ
Günümüz şartlarında çocuklarımızın eğitim yolculuğu ilkokul çağından yetişkinliğe dek sınavlarla geçmekte. “Hayat bir sınav.” sözü bu duruma pek uygundur ancak hayat sınavının alt başlıkları olarak düşünebileceğimiz okul sınavlarının da olumsuz etkilerinden çocuklarımızı koruyabilmek için ebeveyn olarak neler yapabiliriz?
Sınav kaygısı, öğrenilen bilginin sınav anında etkili biçimde kullanılmasına engel olan yoğun kaygı türüdür. Kaygının hiç olmaması çocuktaki güdülenmeye ket vururken yüksek olması da çocuğun bildiklerini yansıtamamasına ve yoğun motivasyon kaybı, ilerleyen evrede de depresyon yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple en uygunu, her öğrencinin ortalama kaygı düzeyine sahip olmasıdır. Ancak her öğrencinin kaygısı ortalama düzeyde olmayıp ileri düzeyde kaygı yaşayan öğrenciler de bulunabilmektedir.
Bu durumla başa çıkabilmek ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için sizlere önerilerimiz var:
1. Sınav başarısının hayat başarısı ile eş değer değildir. Bu konuda çocuğunuza belirli ölçüde telkinde bulunmanız rahatlamasına yardımcı olacaktır.
2. Çocuğun başarısızlığı varsa üçüncü kişilerin yanında yüzüne vurulmaması gerekir.
3. Çocuğunuzu varsa kardeşiyle ya da çevredeki çocuklarla kıyaslamayınız. Kıyaslama çocukta yetersizlik duygusunun ortaya çıkmasına neden olur.
4. Eğer çocuğun başarı grafiğinde bir düşüş varsa bunun nedenini önce çocukla konuşmalısınız. Bu, çocuğa kendini önemli hissettirecektir.
5. Çocuğa sert sınırlar değil, yerinde ve gerekli sınırlar koyulmalı; serbest zaman hakkı mutlaka tanınmalıdır.
6. Fiziksel aktivitenin ruh sağlığına katkısı mühimdir. Çocuğunuzu spora ya da günlük yürüyüş yapmaya teşvik edebilirsiniz.
7. Çocuğunuzu iyi tanımalı, gerçekçi hedefler belirlemesine yardımcı olmalısınız. Böylece kapasitesinin üstünde bir beklenti oluşmaz ve kaygı seviyesinin yükselmesinin önüne geçilir.
8. Yeterli uyku verimli öğrenmeyi sağlamak için çok önemlidir. Çocuğunuz uyku saatlerini yönetemeyebilir, bu durumda sizler destekleyici ve yönlendirici olmalısınız.
9. Ailece vakit geçirmek, sinema, doğa aktiviteleri, gezi vs. gibi etkinlikler yapmak çocuğunuzun stres atması için faydalı ve eğlenceli bir alternatif olabilir.
10. Tüm bunları yapmanıza rağmen belirti ve şikayetleriniz devam ediyorsa uzman desteği almalısınız. Psikolojik destek yoğun kaygı yaşayan öğrencilerde faydalı olabilmektedir.
Zeynep Berrak TAŞKIN
Psikolojik Danışman